Slovo Park at a Glance

Slovo Park is situated in a politically and socially sensitive stretch of land south of Soweto. The community has been known by national government as Nancefield, by local council as Olifantsvlei and in the last five years as Slovo Park – named in honour of South Africa’s first minister of housing and former Umkhonto we Sizwe General, Joe Slovo.

The forced changing of identity reflects an on-going struggle faced by the leadership of Slovo Park to gain recognition as a legitimate settlement to access governmental support. This battle has been fought through constant shifts in governmental policy, power and promises for the community of Slovo Park. Their only tactics comprising of service delivery protest, painstaking formal requests for upgrade and currently a lawsuit against the City of Johannesburg.

Currently the community of Slovo Park with its development partners are strategizing this key social and political move.


THIS SITE SERVES AS A PORTAL FOR THE COMMUNITY OF SLOVO PARK & THE VARIOUS DEVELOPMENT PARTNERS TO SHARE THE JOURNEY OF RE-DEVELOPMENT.

NEWSFEED



.

Saturday, June 30, 2012

Interactive Design Workshop

by Tuliza Sindi

Model building day re-established our commitment to this endeavour. It was certainly insightful.
We arrived to a few of the block committee members ready and waiting. The presence of six 1:100 scaled Slovo Hall models allowed an easy platform for interaction, providing ease of demonstration and engagement. Models were built of the available building materials, and used on the models as 'building blocks', which proved quite effective. Components were moved around on the model, and many gestures expressed the many clear ideas given by the community members.
Buccs led the meeting, encouraging a flow of ideas and establishing a realistic time-based goal. Jappie proceeded to the Eastern side of the Hall and proposed that it be closed off completely. Buccs then suggested that the roof be raised and extended further west to increase the covered floor space.

Our suggestion to slant the roof enough to catch rainwater was well received, as they mentioned how water is scarce over the weekends due to high levels of laundry being done simultaneously.

There was a clear understanding of time and budgetary constraints from all of the community members present, which made their demands for the Hall very realistic. We were able to plan what could happen in the very near future and were told of the many talents we could have perform in the Hall after our build week.

We met afterwards to discuss the agenda for the next week, considering the homework given to us by Buccs to prepare a proposal document. This is needed by the block committee members to convince community members to each donate R5 towards the project. This need encourages us to finish the design work and documentation hastily, and establishes the documentation needed to raise funding.

The process is well under way!